Predviđanja za 2024. godinu: Video će biti ličniji, kraći, pristupačniji i vizualno uvjerljiviji

21.12.2023. / 09:00
Autor/ica
Share
video trends 2024
video trends 2024

Nema sumnje da je video postao jedan od ključnih elemenata novinarstva. Iz godine u godinu, predviđanja su takva da je njegov utjecaj izuzetno značajan i da je danas nezamislivo baviti se novinarstvom a ne koristiti ovu formu.

Sve veći broj publike se oslanja na video sadržaj za informisanje, edukaciju i zabavu. Video omogućava medijima da prikažu priče na dinamičan i angažirajući način, pružajući publici mogućnost da dožive događaje iz prve ruke.

Uslovljen rastom interneta, društvenih mreža i tehnoloških inovacija, video je postao ključno sredstvo novinarstva u svijetu koji žudi za trenutačnim i vizualno snažnim informacijama. Postao je integralni dio novinarskog narativa, oblikujući način na koji doživljavamo i dijelimo vijesti u savremenom digitalnom okruženju.

Dobivanje vijesti preko kratkih video zapisa

„Videozapisi će biti ličniji, kraći, pristupačniji i vizualno uvjerljiviji bez obzira dolaze li od novinara/ki i izdavača ili ne.“navodi za Nieman Lab Julia Munslow, viša urednica platforme u The Wall Street Journalu.

Ona se upravo zbog toga odlučila da svoja razmišljanja o predviđanjima za 2024. godinu predstavi, umjesto kroz tekst kao većina ostalih na Nieman Labu,  kroz video.

Snigdha Sur, osnivačica grupe The Juggernaut predviđa da će veliki broj publike, posebno mlađe generacije, koristiti TikTok, Instagram Reels ili YouTube Shorts za dobivanje vijesti. Oni će birati platformu koja je najbrža, najjednostavnija i najvizualnija za sažimanje složenih tema.

"Redakcije koje ne počnu testirati kratke video formate neće moći angažirati publiku gladnu informacija u nestabilnoj političkoj godini." – navodi ona.

Govoreći o potrebi za testiranjem različitih strategija kratkih videa, grupacija Juggernaut planira iskoristiti sljedeće ideje:

  • pretvaranje nekih od njihovih uvjerljivih, vizualno utemeljenih članaka u videozapise tako da voditelj priča o njima;
  • vox-pop intervjui pred kamerom;
  • da njihovi pisci/spisateljice (novinari/ke koji pišu tekstove) govore o onome što je ušlo u priču.

Ona navodi da će 2024. godina biti „kritična godina za vijesti i novinarstvo - i najbolje je da dopremo do ljudi tačno tamo gdje jesu“.

Trendovi u video sadržaju

Prema marketing menadžeru Hazel Raoltu, ovo su tri trenda u video sadržaju koje treba pratiti u 2024. godini:

  • Kratki video sadržaji

Funkcije kao što su Instagram Reels, YouTube Shorts i slične, doprinose velikom rastu popularnosti kratkih video sadržaja. Ove platforme motiviraju brojne brendove da kreiraju i objavljuju kratke, zabavne videozapise u vertikalnom formatu. Izvještaji pokazuju da većina stručnjaka/inja za marketing planira uložiti značajna sredstva u ovaj format. Videozapisi dugi od 15 do 60 sekundi su optimizirani za mobilne feedove, što omogućava brzo i jednostavno konzumiranje sadržaja.

Prema izvještaju o marketinškoj strategiji i trendovima HubSpot Bloga za 2023. godinu, 90% marketinških stručnjaka/inja već koristi kratke video forme kako bi povećali ili održali svoja ulaganja sljedeće godine. Ovaj trend nije odvojiv od novinarstva, pa će i tu biti nastavljena populanost konzumiranja vijesti kroz kratke video sadržaje.

  • Video sadržaji generisani umjetnom inteligencijom (AI):

Nema sumnje da će se AI-generisani video sadržaji uzdići u 2024. godini. Umjetna inteligencija revolucionira industriju video produkcije omogućavajući automatizaciju cijelog procesa, uključujući scenaristički dio, montažu, i još mnogo toga. Mnoštvo AI kompanija već nudi niz alata s kojima možete kreirati personalizovane AI avatare, glasove, jezik, akcente, kao i cjelokupno kreiranje nevjerovatnih video zapisa sa već gotovim predlošcima.

Zasigurno će i ovaj vid video sadržaja ući u novinarstvo, međutim ostaje da vidimo na koji način, budući da je do sada zabilježen trend širenja lažnih vijesti kroz korištenje AI generisanih video zapisa.

  • Uspon virtualne i proširene stvarnosti

Virtualna i proširena stvarnost su tehnologije koje se očekuju da će transformirati industriju kreacije video sadržaja u 2024. godini. Ove tehnologije, koje se brzo šire izvan igara u područja poput oglašavanja, pružaju nove mogućnosti stvaranja uzbudljivih, stvarnih video zapisa. Primjerice, AR može integrisati interaktivne elemente u videozapise, pružajući gledateljima/cama novi način interakcije sa sadržajem. VR omogućuje korisnicima/ama jedinstveno iskustvo putovanja i učešća u događanjima. Više o VR, AR, MR tehnologiji, pročitajte u tekstu u kojem smo ih ranije opisali i objasnili njihovu primjenu u novinarstvu.

Ova tehnnologija omogućava ne samo angažovanje publike već i stvaranje jedinstvenih iskustava koja nadmašuju konvencionalne formate.

Kao što možemo vidjeti, predviđanja za 2024. godinu ukazuju na nastavak popularnosti kratkih videozapisa u novinarstvu, sa naglaskom na stvaranje ličnijih, kraćih, pristupačnijih i vizualno privlačnijih videozapisa namijenjenih društvenim mrežama. Nastavak ovakvog trenda prezentacije vijesti odražava promjenu u preferencijama publike koja danas više cijeni ovu vrstu sadržaja naspram tekstualne. Stoga, mediji bi trebali obratiti pažnju na ovaj trend i uložiti sredstva u unapređenje ove forme u novinarstvu. Ulaganje u ovaj format ne samo da će omogućiti medijima da bolje komuniciraju sa publikom, već će i osigurati njihovu dugoročnu održivost u digitalnom dobu. 2024. godina bi mogla biti prekretnica za novinarstvo, gdje će kratki videozapisi postati norma, a ne izuzetak, a vještine kreiranja sadžaja u što kraćim crtama će biti višestruko cijenjene. Na Balkanu već vidimo neke primjere upotrebe vertikalnog formata koji izgledaju obećavajuće, ali će u 2024. godini potreba za ovim formatima biti još veća.

Ocijenite kvalitet članka