Grant za tehnologiju koja vam pomaže da objavljujete fotografije i videa sa dokazanom autentičnosti

29.01.2021. / 09:55

Otvoren je program podrške za društveni utjecaj za 2021. godinu, kroz koji Truepic nudi svoju vodeću platformu Vision organizacijama koje rade na pozitivnom utjecaju na svoju zajednicu ili svijet.

Nagrađivana platforma Truepic Vision koristi autentične slike i videozapise kako bi osigurala izbore, povećala povjerenje u građansko novinarstvo, smanjila troškove i rizike povezane sa međunarodnim razvojem, razvojem zajednice i još mnogo toga.

Time je tehnologiju Truepic prepoznao kao jedan od najboljih izuma 2020. godine, a Fast Company ju je predstavio kao jednu od najinovativnijih na svijetu u 2019. godini te ga je  Svjetski ekonomski forum prepoznao kao pionirsku tehnologiju.

Šta nudi ovaj grant i kako može biti koristan za vaš medij?

 • Truepic Vision omogućit će svakoj organizaciji mogućnost da zatraži i pretvori autorizovane slike i videozapise sa bilo kojeg pametnog telefona na svijetu;
 • Autentifikovane slike i videozapisi pomažu u povećanju nadzora, dubinske analize i transparentnosti;
 • Ako vaša organizacija prikuplja, traži, donosi odluke ili upotrebljava fotografije i videozapise sa pametnih telefona ova će vam pomoć biti vrlo korisna;
 • Ako se vaša organizacija oslanja na ljudski pregled i nadzor, ova tehnologija će vam biti od velike pomoći

Kako moja organizacija može koristiti Truepic Vision?

Truepic traži partnere koji imaju stvarno razumijevanje kako koristiti slike kako bi ubrzali misiju i pozitivno utjecali na zajednicu ili svijet.

U nastavku možete pročitati neke primjere (na engleskom jeziku) kako su raniji dobitnici ovog granta primijenili Truepic Vision za pozitivan utjecaj:

 • Ballotpedia, najistaknutija politička enciklopedija, koristila je Truepic Vision kako bi pomogla verificirati identitet političkih kandidata na mreži radi dodatne transparentnosti i sprečavanja prevara i dezinformacija. Pročitajte više u članku objavljenom u Politico.
 • The Opportunity Fund, mikrolider koji podržava najugroženije stanovništvo i preduzeća u zemlji, koristi Truepic Vision kako bi osigurao dubinsku provjeru prije izvršenja zajma, što pomaže ubrzanju i proširivanju zajmova.
 • The Near East Foundation, međunarodna razvojna organizacija, koristi Truepic Vision za pomoć u praćenju i osiguranju dubinske analize projekata širom svijeta, stva rajući povećani nadzor i smanjujući troškove i rizike.
 • The Antiquities Coalition, neprofitna organizacija koja radi na zaustavljanju pljačke i trgovine predmetima kulturne baštine širom svijeta, razvija program s Truepic Visionom za dokumentiranje rijetkih predmeta radi uspostavljanja porijekla i nepromjenjivih zapisa u zonama sukoba.

Ovaj grant je korišten i za građansko novinarstvo.

Koji su uslovi za dodjelu bespovratnih sredstava?

Odabrane organizacije dobivaju najmanje jednogodišnji pro-bono razvoj, upotrebu, podršku i obuku premium platforme Truepic Vision.

Organizacije koje pokažu uspjeh i stvarni utjecaj na raspoređivanje mogu produžiti bespovratna sredstva za dodatne godine.

Ovaj grant ne dodjeljuje novac, već pristup ovoj tehnologiji.

Koji su kriteriji prihvatljivosti?

Dobitnici granta postaju partneri, te na taj način tim Truepica nastoji pomoći, čak i izvan tehnologije. Cilj Truepica jeste pronaći one organizacije čiji se problem mogu riješiti ovom tehnologijom, što uključuje

 • Provjerene i vjerodostojne organizacije koje rade na pozitivnom utjecaju na svoje zajednice/svijet.
 • Jasno razumijevanje kako će ovjerene slike i daljinski pregledi ubrzati ili pomoći vašoj misiji.
 • Organizacije koje djeluju na lokalnoj i međunarodnoj razini (nijedna misija nije premala ili prevelika!)

Koji je rok i gdje se možete prijaviti?

Rok za prijavu: 28. februar 2021. godine, a možete se prijaviti putem ovog linka.

Dodatna pitanja možete uputiti na email adresu support@truepic.com.

Ocjenite kvalitet članka