Nikola Vučić: Novinari/ke na prvoj liniji odbrane demokracije

22.03.2021. / 08:00

Nikola Vučić je mladi i vrlo uspiješan novinar i urednik koji trenutno radi na N1 televiziji u Bosni i Hercegovini. Na ovoj televiziji već treću godinu zaredom uređuje i vodi emisiju „Izvan okvira“. On kroz ovu emisiju otvara prostor za razgovore o društvenim, političkim, kulturnim i mnogim drugim temama i fenomenima, a specifičnost emisije nije samo u izboru tema već i u načinu na koji se o njima govori. I pored ove emisije, fokus tema njegovog novinarskog angažmana jesu obrazovne i kulturne politike, izgradnja mira i ljudska prava.

Novinarstvo je za njega "jedna od mogućih i važnijih formi društvenog angažmana, ali najprije objektivan pogled na društvenu svakodnevicu".

Dobitnik je novinarske nagrade UN Women u BiH, Udruženja BH novinari i Asocijacije XY u kategoriji TV novinarstva za izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja, kao i nagrade Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Parlamentarne skupštine BiH za doprinos ravnopravnosti spolova.

S njim smo razgovarali o tome kako je on doživio pandemiju kroz prizmu novinarstva, te kako on vidi pitanje neravnopravnosti spolova u medijskim redakcijama, koliko postoji svijesti među njegovim kolegama o postojanju ovog problema, te šta je to što bi po njegovom mišljenju kolege mogle da promijene ili dodatno unesu u sferu novinarstva, a što bi moglo doprinijeti boljem položaju novinarki.

Novinarstvo treba zadržati svoj integritet i prostor za kritičko mišljenje

Balkansmedia: Dolaskom pandemije mnogo toga je izmijenjeno. Kako ste vi doživjeli prethodnu godinu kroz prizmu novinarstva? Koje je promjene novinarstvo doživjelo, pogotovo ako govorimo o televiziji, budući da radite za jedan takav medij?

Nikola Vučić: Sjećam se da su počeci pandemije u 2020. godini bili vrlo turbulentni za novinarke i novinare u Bosni i Hercegovini, a pojedini nivoi vlasti iskoristili su vanredne društvene okolnosti za ograničavanje informacija javnosti i za uskraćivanje medijima praćenje važnih događaja. Sve se odvijalo pod zastavom brige vlasti za opće dobro i zdravlje građana/ki, ali brzo smo vidjeli da interes informisanja javnosti ne treba da bude isključen zbog interesa javnog zdravlja. Nije samo zloupotreba položaja vladajućih karakteristika protekle godine. Novinari/ke su bili sve vrijeme na prvoj liniji odbrane demokracije, i postavljali su pitanja bez kompromisa sa pokušajima autoritarnog upravljanja vanrednim stanjem. Osobno sam jako sretan zbog novinarske hrabrosti u toj godini javno-zdravstvene krize.

Balkansmedia: Koji su po vama izazovi s kojima će se novinarstvo susretati u narednim godinama?

Nikola Vučić: Dobro pitanje, ali kako bih mogao znati odgovor kad se sve mijenja iz sata u sat. Sve je promijenilo svoj izgled, naše društvo nije isto kao prije pandemije, naši međuljudski odnosi su korigirani, a strah je okupirao kolektivni um ljudi. Šta god da se desi, nadam se da će novinarstvo zadržati svoj integritet i ostati prostor za kritičko mišljenje, to nam je posljednja brana demokratije.

Izvještavanje o marginaliziranima je jedno od ključnih novinarskih pitanja na Balkanu

Balkansmedia: Prošle sedmice smo razgovarali sa nekoliko novinarki sa Zapadnog Balkana na temu postojanja neravnopravnosti između muškaraca i žena u novinarstvu. Uglavnom su muškarci ti koji su na vodećim pozicijama. Kako vi doživljavate ovo pitanje, kakav je položaj žena u novinarstvu?

Nikola Vučić: Želim da taj položaj bude bolji jer sam od novinarki puno više učio, nego od novinara. Ne zato što su možda čak i brojnije u ovom poslu, već što su veoma često hrabrije od muških kolega, i drže se metodološke korektnosti i visokih profeisonalnih standarda. A to ih ne sprečava da otkriju afere, da pokažu da je “car ogoljen” ili slično. Stalno pokušavam za stolom za kojim sjedim, bilo da sam u privatnom ili poslovnom ambijentu, nametnuti temu važnosti novinarske solidarnosti, i muško-ženske suradnje.

Balkansmedia: Koliko po vama postoji svijesti među vašim kolegama o činjenici da su novinarke neravnopravne? Te ako mislite da ne postoji, zašto je to tako?

Nikola Vučić: Kako se borba protiv obespravljenosti žena općenito u društvu pokušava diskreditirati neutemeljenim argumentima, tako se diskreditira nerijetko i tvrdnja da su novinarke neravnopravne. To je uobičajeno jer privilegirane skupine brane svoje pozicije, i to je veliki problem za postizanje ravnopravnosti. Da, treba jačati svijest.

Balkansmedia: Neka istraživanja kažu da se većinom novinarke bave izvještavanjem o marginalizovanim grupama i neravnopravnosti spolova. Kako vi čujete tu činjenicu? Zašto je to tako?

Nikola Vučić: Zato što je ovdje na Balkanu to pitanje koje se promatra kroz binarnu podjelu rodnih uloga: za žene su teme o pitanjima marginaliziranih grupa i pojedinaca, a za muškarce su “teške teme” o korupciji, kriminalu, ubojstvima i slično. Naravno, to nema veze s pameću i važno je i da muškarci i žene u novinarstvu ravnopravno učestvuju u rasvjetljavanju svih bitnih društvenih problema, a izvještavanje o marginaliziranima je jedno od ključnih novinarskih pitanja na Balkanu.

Balkansmedia: Šta je ono što bi vaše kolege mogli da promijene ili dodatno unesu u sferu novinarstva, što bi doprinijelo boljem položaju žena, kako generalno u društvu, tako i u novinarskoj profesiji?

Nikola Vučić: Svima bih preporučio više obrazovanja i više pogleda u svijet, u razvijene zemlje, kako tamo struka funkcionira. Mi ovdje nismo ništa posebniji u odnosu na svijet, samo da konačno prihvatimo biti dijelom zapadne civilizacije i otmemo se iz tih ruku tradicionalnog, patrijarhalnog principa življenja, principa funkcionisanja.

Ocijenite kvalitet članka