Koraci za prepoznavanje dezinformacija u online sferi

04.01.2022. / 10:28

"Pročitajte prije nego što retweetate. Podsjetite se da su na slici ljudska bića." - Danielle Citron, profesorica prava i članica Saveza za digitalnu sigurnost, pravo i društvo Hariri Instituta.

Nove digitalne platforme pokrenule su inovativne novinarske prakse koje omogućavaju nove oblike komunikacije i veći globalni doseg nego u bilo kojem trenutku ljudske historije. Ali, sa druge strane, dezinformacije i obmane koje se popularno nazivaju "lažnim vijestima" ubrzavaju i utječu na način na koji pojedinci/ke tumače svakodnevne događaje. One smanjuju kvalitet ali i kredibilnost medija.

Lažne vijesti i sofisticirane dezinformacijske kampanje posebno su problematične u demokratskim društvima, a sve je veća rasprava o tome kako riješiti ta pitanja bez potkopavanja prednosti digitalnih medija.

Razvrstavanje velike količine informacija stvorenih i dijeljenih na mreži izazovno je čak i za stručnjake/inje. A ispred novinara/ki je veliki izazov u borbi protiv sveprisutnih lažnih vijesti. Kako bi mediji ostali kredibilni i profesionalni, trebaju usvojiti različite tehinike i načine provjeravanja činjenica.

Zato u nastavku donosimo neke korake (alate i tehnike) koji vam mogu pomoći prilikom  razotkrivanja dezinformacija.

Instalirajte InVID & WeVerify Chrome ekstenziju

Debunker lažnih vijesti InVID & WeVerify jedan je od najmoćnijih alata za uočavanje dezinformacija na internetu. Nakon što instalirate ovaj dodatak za Google Chrome, možete desnom tipkom miša kliknuti bilo koju sliku na koju naiđete na Facebooku, Twitteru ili bilo kojoj drugoj web stranici, te kroz obrnuto pretraživanje slika na Googleu pronaći tačan izvor fotografija.

Budući da pretraživanja obrnutih slika također otkrivaju vrlo slične slike, možda ćete moći saznati je li fotografija fotošopirana. Također, kroz ovaj alat možete da uočite vrijeme i mjesto snimanja fotografije.

Kada kliknete na Obrnuto pretraživanje slika (Image Reverse Search), možete kliknuti umjesto Google na sve (All) da biste locirali sliku pomoću tražilica iz drugih zemalja. To stvara širu mrežu za vašu provjeru činjenica na temelju slika.

InVid funkcioniše i za videozapise, pa ćete tako moći kliknuti Ključni kadrovi ispod video kartice (Keyframes under the video tab), a zatim pustite link na YouTube, InVid će povući fotografije i izvršiti obrnute pretrage slika na njima kako bi locirao originalni izvor.

Prije nego krenete čitati

Prije nego što krenete čitati članak, gledati video ili fotografiju, odite na pretraživač i ukucajte ime te web stranice ili portala i provjerite da li je medij legitiman. Ukucajte i ime osobe koja je napisala taj članak, provjerite ko je ona. Nakon što utvrdite identitet osobe koja piše članak i validnost web stranice, onda se vratite i nastavite čitati informacije koje vam se nude u tom članku.

Ovo je jedan jednostavan način kako odmah možete doći do jednostavnih infromacija koje vas mogu spasiti da prenesete dezinformacije.
Odustanite od toga da prvo pročitate, ili čak prenesete informaciju, pa tek onda da se brinete o posljedicama. Na ovaj način možete spriječiti veliku štetu koju možete nanijeti sebi ili vašem mediju.

Stanford History Education Group (SHEG) svom istraživanju još 2016. godine je otkrio da mnogi ljudi smatraju članak ili web stranicu kao činjenicu.

Vratite se na dobre prakse i u prošlost

Kada želite nešto provjeriti, naročito kada govorimo o društvenim mrežama, slobodno se vratite na ona stara, dobra pitanja:

Ko stoji iza informacija?

Koji su dokazi?

Šta kažu drugi izvori?

Jedan od najmoćnijih alata za provjeru ko stoji iza informacija jesu Wayback Machine, a nedavno smo i mi pisali o jednom takvom alatu koji se zove Vandal.

Ove internetske arhive su sačuvale milijarde web stranica kroz desetljeća, te omogućavaju da se vratite u prošlost i vidite ima li izvor koji čitate problematičnu historiju ili mu nedostaje stručnost u onome što govori.

Koristite vizualne tragove za istraživanje fotografskih dokaza

Alat koji vam može dodatno pomoći da provjerite slike i videozapise koje su već neko vrijeme na mreži jeste WeVerify. Naravno, ako je neka vijest tek izašla, onda vam neće moći pomoći, pa se tada možete poslužiti obrnutom pretragom slika.

Google Earth je još jedan alat koji vam može biti od koristi kada su u pitanju vizualni tragovi. Google Earth prikazuje 3D prikaz većine dijelova planete i ako vam je relevantno, onda možete i iz njega crpiti određene informacije.

Pomoću SunCalca možete utvrditi je li slika snimljena u vrijeme u kojem post tvrdi. Samo uključite mjesto i vrijeme kako biste saznali tačan položaj sunca u trenutku kada se tvrdi da je slika snimljena. Naravno, da biste još detaljnije išli, ako vam je relevantno, možete provjeriti čak i vremensku prognozu.

Google Fact-Check Explorer dodatno olakšava razotkrivanje dezinformacija na mreži. Ova baza podataka provjere činjenica može vam dodatno olakšati proces provjere činjenica.

Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta i alata olakšati borbu protiv dezinformacija u 2022. godini.

Na našoj platformi smo u prethodnom periodu objavili nekoliko tekstova koje vas dodatno upućuju u provjeru činjenica i zasigurno vam mogu pomoći da na lakši način uključite fact-checking u vaše redakcije. Pandemija je stavila na test borbu protiv dezinformacija i provjeru činjenica učinila neophodnom. U tekstu Šta nas je Covid-19 naučio pročitajte više o izazovima sa kojima se kroz pandemiju mediji susreću i koji su to bili dominantni obrasci izvještavanja.

 

Ocijenite kvalitet članka