Корисни совети и алатки

Целта на објаснувачкиот видеозапис, како и на објаснувачкото новинарство е пронаоѓање на најточните и најпрецизните зборови со кои можеме да ја објасниме и да ја направиме поедноставна сложената и комплицирана тема преку раскажување. Прочитајте повеќе
Истражувањата покажаа дека само 32% од испитаниците го користи "одењето директно на веб-страницата или на апликацијата", мнозинството ги користи дистрибуираните форми на откривање, преку пребарувачите 25% и преку социјалните медиуми 23%. Прочитајте повеќе
Дигиталните напади и заштитата од нив станаа постојан предизвик за медиумските редакции. Зголемувањето на различните начини на злоупотреба и на упадите во дигиталните услуги упорно им предизвикуваат главоболка на ИТ експертите/ките. Прочитајте повеќе
Wave.video е софтвер за хостинг и за уредување на видеозаписи во облак што нуди алатки за креирање, уредување и дистрибуција на видеозаписите преку платформите на социјалните медиуми, преку е-пошта и на други начини. Прочитајте повеќе
Клонирање на веб-страници е метод со кој од злонамерни мотиви се создаваат речиси идентични веб-страници кои се одраз на оригиналните. Прочитајте повеќе
Новинарите/ките со Twitter можат да бидат само подобри. Но, тие мораат да бидат внимателни во работењето со повеќекратни извори и лажни вести, затоа што дезинформациите се шират низ сите мрежи, па ни самиот Twitter не е имун на тоа. Прочитајте повеќе
Денес зборуваме за тоа како медиумите можат да известуваат за дезинформациите, односно како можат да ги користат објавите кои се манипулација или дезинформација за да зборуваат за некоја тема од агол на разоткривање на невистината како и да понудат алтернатива. Прочитајте повеќе
Денес, видео форматот е распространет низ сите медиуми. Се користи на сите платформи, од вашата веб страница па сѐ до различни социјални мрежи. Прочитајте повеќе
Денес ви го претставуваме видео уредувачот Magisto, кој може да биде одлична алатка за креирање на видеозаписи што се приспособени за социјалните мрежи. Прочитајте повеќе
Доколку нашата приказна бара вклучување на изјави на дете или на деца, ниту во еден момент не смееме да заборавиме дека нивната ранливост е во наши раце и дека ние одлучуваме на кој начин ќе и пристапиме. Прочитајте повеќе
Корисниците/чките на вебот често немаат време да ја прочитаат целата статија. Тие често немаат намера да ја прочитаат целата статија туку да ја дознаат основната информација. Прочитајте повеќе
InVideo е онлајн уредувач на видеозаписи кој може да се користи за создавање на одлични видеозаписи. Прочитајте повеќе
Slađan Tomić, млад фриленс новинар, го препозна потенцијалот што може да го понуди TikTok за пласирање на вести за помладата публика. Прочитајте повеќе
Половина година војување остави, и сѐ уште остава, огромни последици врз украинското население, а милиони луѓе беа принудени да ги напуштат нивните домови. Прочитајте повеќе
Што треба да знаете пред да почнете да ги инвестирате вашето време и вашите пари во покренувањето на медиум? Прочитајте повеќе