cybersecurity

Кои беа најчестите дигитални напади во првиот квартал од 2022 година

19.05.2022. / 09:04
Измамите поврзани со руската инвазија на Украина и зголемувањето на активностите на Emotet ботнетот го обележаа почетокот на 2022 година.

Трендови за сајбер безбедност на кои медиумите треба да им обрнат внимание во 2022 година

06.01.2022. / 19:47

Речиси една недела сме во Новата година, но нападите на критичната инфраструктура на медиумската, но и на другите индустрии, не стивнуваат.

Дигиталната хигиена може да спречи многу напади

30.12.2021. / 13:02

Според извештајот за Глобалните ризици во 2020 година, дигиталните напади се оценети многу високо и станаа норма во јавниот и во приватниот простор. За жал, дигиталните напади продолжија да растат и во 2021 година.

Зошто на вашиот медиум му е потребна долгорочна стратегија за дигитална безбедност на далечина

19.08.2021. / 13:39

Додека пред повеќе од една година почнавме да се навикнуваме да не доаѓаме во редакцијата за да ја објавиме својата новинарска задача повеќето од нас работеа од дома во небезбедно дигитално окружување кое за медиумските куќи претставуваше нов безбедносен ризик.

Ransomware напади и важноста на превентивните чекори за заштита

15.07.2021. / 12:23
Голем број на дигитални напади, дури 91 процент, започнуваат со фишинг мејлови, кои обично се користат за заразување на организации со ransomware.

Tella: Мобилна апликација за сигурно чување на вашите документи, фотографии и видео снимки

03.06.2021. / 12:12

Кризата која ја донесе пандемијата на коронавирусот и фактот дека светот се пресели во онлајн сферата, ја влошила ситуацијата со прислушкувањето и следењето на новинарите/ките, но и со кршењето на човековите права.

Subscribe to cybersecurity